Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η μείωση των φορολογικων συντελεστων

Η μείωση των φορολογικων συντελεστων - Μια μελετη απο το
2009 από τον καθηγητή Κο Αγαπητό.
Πολύ διαφωτιστική παρά το ότι είναι λίγο παλιά και δεν έχει
επικαιροποιημένα στοιχεία !!!
Είναι όμως πολύ σωστή στο ότι αποτυπώνει ρεαλιστικά
την ελληνική πραγματικότητα και την ύφεση που διάγουμε ως έθνος.



http://www.primeminister.gov.gr/2010/02/16/923

Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ρωσικό Πρακτορείο RIA – NOVOSTI (15 Φεβρουαρίου 2010) Απόσπασμα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Πρόγραμμά σας θέτει το στόχο όχι μόνο της μείωσης των δαπανών, αλλά επίσης κάνει λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων σε μια περίοδο που η ύφεση πλήττει την οικονομία. Ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας θα μπορούσε να επιφέρει φοροδιαφυγή. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ενδεχόμενο;

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν πιστεύω σε επιχειρήματα τύπου καμπύλης Laffer, σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, αφού σκοπεύουμε να κλείσουμε εκείνα τα «παραθυράκια» στη φορολογική νομοθεσία, τα οποία επί σειρά δεκαετιών παραβλέφθηκαν. Τα νέα μέτρα που εισάγουμε δεν είναι ιδιαιτέρως σκληρά - απλώς, η φοροδιαφυγή είχε καταστεί ιδιαιτέρως εύκολη.

Η Κυβέρνησή μου ασχολήθηκε τόσο με τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, όσο και με την εκτεταμένη διαφθορά στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αυτό το γεγονός θα φέρει περισσότερες εισροές και έσοδα στο κράτος, και αυτό θα γίνει χωρίς καθυστέρηση, Έχουμε, λ.χ. ζητήσει τον άμεσο επαναπατρισμό και τη δήλωση των ελληνικών ιδιωτικών κεφαλαίων offshore εταιριών, ευρισκομένων σε φορολογικούς παραδείσους, προσφέροντας 6μηνη περίοδο χάριτος. Πολλοί από τους Ευρωπαίους γείτονές μας εφάρμοσαν παρόμοιες πολιτικές με άμεσα και θετικά αποτελέσματα. Διευρύναμε επίσης τη φορολογία, επιβάλλοντας φόρο σε οινοπνευματώδη, τσιγάρα και καύσιμα, κάτι που αποφέρει ετησίως δισεκατομμύρια επιπλέον έσοδα στα Ταμεία του κράτους.

Ο Ελληνικός λαός στήριξε τα μέτρα αυτά, που αποτελούν ένα αναγκαίο βήμα προς την κατεύθυνση της ανοικοδόμησης της οικονομίας μας. Ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μια τόσο σαρωτική εκλογική νίκη ήταν και η δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου